
.TheWorkshop begeleidt kunstenaars om hun ideeën in de praktijk te brengen
Als kunstenaar is het hebben van een idee soms het makkelijke gedeelte. Dat idee uitvoeren en omzetten in een fysieke creatie is vaak een ander verhaal, vooral wanneer er heel wat technische expertise bij komt kijken. Laat dit nu net het veld zijn waar de mensen van .TheWorkshop in Vilvoorde wel in thuis zijn. Opgericht in 2024 door een team van vier ervaren technici en ontwerpers, biedt .TheWorkshop niet alleen de gereedschappen en materialen, maar ook de kennis en begeleiding om artistieke visies tot leven te brengen. Tijd om een kijkje te nemen bij twee van de medeoprichters, Gert Aertsen en Werner Musenbrock.
​
tekst en foto's: Ben Money-Kyrle (05/06/2025)
De oorsprong van .TheWorkshop ligt bij het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent. Het HISK was een postuniversitaire opleiding voor beeldende en audiovisuele kunsten die in 2023 ophield te bestaan door bezuinigingen. Gert Aertsen en Werner Musenbrock werkten in het productieteam van het HISK en assisteerden de HISK-kunstenaars bij hun werk. Na de stopzetting besloten ze om samen verder te werken en .TheWorkshop op te richten, samen met een andere voormalige HISK-collega Wannes Goetschalckx en Leander Schönweger, elk vanuit hun eigen expertise.
​
Na het bemachtigen van een ruimte in het Asiatpark in Vilvoorde, lanceerden ze officieel .TheWorkshop in april 2024. Ze bieden niet alleen productionele ondersteuning aan kunstenaars bij de creatie van hun werk, maar ook conceptuele ontwikkeling, technische begeleiding, materiaalkeuze, budgetbeheer en hulp bij installatie.
​
Een voorbeeld van hun werk is de installatie die ze maakten voor de tentoonstelling OEEEEUUUUVVRE van Peter Morrens in M Leuven, eind 2024. De kunstenaar wilde geluid integreren in de verschillende zalen van het museum. Daarom ontwierp .TheWorkshop een op maat gemaakt gemotoriseerd railsysteem om de luidsprekers doorheen de tentoonstelling te verplaatsen. Het project vereiste een nauwe samenwerking met de kunstenaar, de curator en het technische team om ervoor te zorgen dat alles soepel functioneerde en toch trouw bleef aan het artistieke concept.
"Een van de grootste uitdagingen voor het team is het vertalen van de visie van een kunstenaar naar een fysiek haalbare structuur."


Geluidsrail voor de expo in M. Foto © Useful Art Services voor M Leuven
Samenwerking staat centraal
​
In dit creatieproces draait alles om dialoog en experiment. Een van de grootste uitdagingen voor het team is het vertalen van de visie van een kunstenaar naar een fysiek haalbare structuur. “Kunstenaars komen meestal met een idee, soms zelfs een oplossing in gedachten, maar dat is niet altijd de meest efficiënte manier,” legt Gert Aertsen uit. “Dat is waar onze expertise om de hoek komt kijken: we stellen alternatieve, vaak eenvoudigere manieren voor om het project te realiseren.”
​
Daarom is de kernfilosofie van .TheWorkshop nauw samenwerken met de kunstenaars. “We willen dat ze deel uitmaken van het proces, dat ze de materialen en technieken begrijpen,” zegt Aertsen. “Het is niet altijd mogelijk, maar we proberen het werk niet voor de kunstenaar te maken, maar samen met de kunstenaar.” Anders dan bij HISK, waar de financiële zorgen minder groot waren, werkt .TheWorkshop nu zonder subsidies. Dit betekent dat elk project een evenwicht moet vinden tussen artistieke ambitie en budgetbeperkingen. Maar in plaats van dit als een beperking te zien, zien ze het als een kans om creatief te experimenteren en manieren te vinden om de financiële problemen te omzeilen.
​
Een ander voorbeeld van hoe .TheWorkshop de kunstenaars bij het proces betrekt, is dat kunstenaars worden aangemoedigd om zelf aan de slag te gaan met gereedschap en materialen. “We gooien je in het zwembad,” grapt Werner Musenbrock. “We laten je kennismaken met de materialen, laten voorbeelden zien en bespreken wat het beste werkt voor jouw project.”
​
Door deze aanpak blijven kunstenaars nauw betrokken bij hun werk, ook al zijn ze niet bij elke productiefase betrokken. Sommigen komen met gedetailleerde 3D-plannen, anderen met ruwe schetsen, maar het doel is altijd hetzelfde: het opzetten van een samenwerkingsproces waarbij artistieke visie en technische expertise samenkomen. In tegenstelling tot andere productiestudio's bouwen ze zelden prototypes op ware grootte en experimenteren ze liever met kleine materiaalmonsters en schetsen voordat ze een ontwerp definitief maken.


Grenzen verleggen
Iedereen bij .TheWorkshop heeft zijn eigen vakgebied. Aertsen is bijvoorbeeld gespecialiseerd in de audiovisuele sector, Musenbrock in metaalbewerking. Hoewel .TheWorkshop een breed scala aan projecten aanneemt, erkennen ze dat er grenzen zijn aan wat ze kunnen doen. “Er zijn gebieden waarin we niet gespecialiseerd zijn, zoals keramiek,” zegt Musenbrock. “Maar we staan altijd open om nieuwe technieken te leren.” Het aanpassen en uitbreiden van hun vaardigheden is een constante noodzaak. Er komen altijd nieuwe middelen en materialen bij en ze doen hun best om op de hoogte te blijven, zodat ze hun medewerkers nog meer mogelijkheden kunnen bieden.
Hun eerste project in Vilvoorde, “A Short History of Unresolved Spaces Caused by Attempting a Greater Speed I-III” (2024), was een op beton gebaseerde installatie voor het Border Buda Festival, in opdracht van kunstenares Evita Vasiljeva. Geen van de vier leden had eerder met beton gewerkt, maar ze namen deze uitdaging aan, experimenteerden en verlegden hun eigen technische grenzen tijdens het werken aan dit project.
​
Een andere manier waarop grenzen verlegd worden, is de manier waarop ze duurzaamheid hebben opgenomen in de filosofie van TheWorkshop; “Met metaalwerk, bijvoorbeeld”, zegt Musenbrock, “kan elk stuk worden hergebruikt, ook al is het soms mooier om met nieuwe stukken te werken.” Duurzaamheid gaat verder dan alleen materialen, het is onderdeel van de basis van het project. “Toen HISK werd gesloten, moesten we het leeghalen en zochten we naar ruimtes waar we machines en materialen in kwijt konden,” herinnert Aertsen zich. “Maar er was zoveel dat we zelf konden gebruiken dat het hielp om ons project tot leven te brengen. Op zichzelf is .TheWorkshop dus een project van duurzaamheid.”



Installatie werk © Evita Vasiljeva
Border Buda 2024 (boven)
"Short history of unresolved spaces caused by attempting a greater speed I-III" (2024) van Evita Vasiljeva
foto © Lola Pertsowsky, Border Buda 2024 (rechts)
Een grotere rol in het faciliteren van kunstenaars
Ondanks hun cruciale rol in het artistieke proces vinden Aertsen en Musenbrock het prettig om achter de schermen te blijven. “Kunstenaars loven ons soms wanneer ze hun kunst presenteren die we hebben helpen produceren, en dat waarderen we, maar uiteindelijk is het hun werk. Wij zijn er om het te laten gebeuren.”
Als jonge maar nu al invloedrijke speler in de Belgische kunstscène is .TheWorkshop meer dan een productieruimte: het is een ruimte voor artistieke uitwisseling, technische experimenten en creatieve probleemoplossing. Of je nu een opkomende kunstenaar bent met beperkte technische kennis of een ervaren beoefenaar die op zoek is naar nieuwe materialen en benaderingen, .TheWorkshop is een plek waar ideeën werkelijkheid worden. Zoals Musenbrock het zegt: “Je bent altijd welkom voor een gesprek om je ideeën te bespreken, zelfs als er niets uit voortkomt.
"Je bent altijd welkom voor een gesprek om je ideeën te bespreken, zelfs als er niets uit voortkomt."

Meer weten over .TheWorkshop?
​
De studio van .TheWorkshop is gevestigd op de Asiat Site, Willem Elsschotstraat 15, 1800 Vilvoorde. Je kan de medewerkers contacteren via hun individuele mailadressen op de website. De medewerkers, dat zijn: Gert Aertsen (audiovisuele en algemene productie), Wannes Goetschalckx (houtbewerking), Werner Musenbrock (metaalbewerking) en Leander Schönweger (visueel en sculpturaal ontwerp).​
​